Служебният екип на просветното министерство се е заел с нелека задача

...
Служебният екип на просветното министерство се е заел с нелека задача
Коментари Харесай

МОН поръча на БАН преглед на образователните наредби

Служебният екип на просветното министерство се е заел с нелека задача в интервал на политическа неустановеност, в който не е ясно какъв брой време ще ръководи - почнал е анализ на нормативната уредба в междинното обучение, излиза наяве от малко известие на МОН, без обаче да се прецизира кои тъкмо наредби ще се оглеждат, нито в какъв интервал от време.

" Изготвяме разбор на нормативната уредба в междинното обучение, като в работните групи ще вземат участие представители освен на МОН и на синдикатите, само че и учители. Правим каквото можем за облекчение на административната тежест ", е казал служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, представен от пресцентъра си, по време на работна среща със Сдружението на шефовете на математическите и природо-математическите гимназии, което е групов член на Съюза на математиците в България.

Той е подчертал, че е упълномощил на Българска академия на науките оценка и разбор на резултатите от постоянно променяните закони и наредби в образованието, с цел да се види по какъв начин работят те, преди да се върви към промени. Не се показва тази задача ще бъде ли заплатена и какъв брой ще коства.  " Изискване за такава оценка има и съгласно Закона за нормативните актове, само че не е изпълнявано ", показват от пресцентъра. Според проф. Пенов би трябвало да се реши дали е належащо да има десетки подзаконови актове и наредби, които затрудняват учебните действия, и дали въпреки това има празноти.

Нормативната уредба в образованието е голяма - единствено законът за предучилищното и учебното обучение, признат през 2016 година, има към себе си десетки наредби, които привеждат в деяние постановките му, настрана от него пък законът за професионалното обучение и образование регулирира дейностите в професионалните школа. Анализът на всички тях евентуално би лишил месеци и даже година. Не е ясно и какъв ще е резултатът от него отвън поръчката за понижаване на административната тежест, което вече е правено при промени в доста от наредбите от предишни министри. 

На фона на поръчката на служебния екип в МОН да проучва настоящите разпореждания " преди да се върви към промени " не е ясно и дали ще продължи ходът за смяна на образователните стратегии, който бе стартират от предходния министър акад. Николай Денков. Прегледът им лиши месеци, през които се правеха допитвания до родители, възпитаници и учители. В резултат на анкетите бяха откроени редица недостатъци - претрупване с информация, неразбираем език в учебниците, несъобразено с възрастта на учениците наличие и други Направени бяха оферти и за съответни редакции - най-много в стратегиите по български език, само че и по математика, география, биология, информатика.

Обобщеният отчет от прегледа на образователните стратегии сега би следвало да се разисква в МОН от работни групи с присъединяване на учители, психолози и други, които би трябвало да предоложат конкретни промени в образователните стратегии, а те на собствен ред - да бъдат показани за обществено разискване. Срокът за това е до 31 октомври 2022 година

 

ИСКАНИЯ

Директорите на математическите и природо-математическите гимназии от цялата страна сложиха като главен проблем нуждата от смяна в стандарта за прехрана на профилираните учебни заведения и паралелки, оповестяват от МОН. Теми на диалога са били също проблемът с неналичието на учители по математика, физика, химия и биология, както и финансирането на превоза на учениците, връзката сред междинното и висшето обучение, както и опцията за продължение на съдействието сред МОН и организациите на математиците.

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР